Predavanje Branka Lustiga na programu je 05.02.2015. godine – Mini Teater, Ljubljana u 11.00 sati. Program je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola.

O PROGRAMU
Program se sastoji od tri dijela:

- projekcije filma Run Boy Run
- predavanja gospodina Lustiga o njegovu iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora te o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i prihvaćanja različitosti
- diskusije s učenicima

Pozivamo vas da budete dijelom ovog iznimnog predavanja te da sudjelovanjem u diskusiji pomognete u širenju tolerancije i prihvaćanja različitosti. Ulaz je slobodan.

O PREDAVAČIMA
predavanje-Lustig
Branko Lustig je najpoznatiji kulturni poslanik Republike Hrvatske u svijetu te brojnim svjetskim nagradama nagrađivani producent (Oskar za filmove Schindlerova lista i Gladijator). Dugi niz godina djeluje u Hollywoodu, a kao član Akademijine komisije za kandidaturu filmova za nagradu Oskar sudjeluje u njezinu radu. Karijeru je započeo kao voditelj snimanja u Jadran filmu te je sudjelovao u gotovo svim stranim produkcijama filmova na području bivše Jugoslavije kao glavni organizator i direktor filma. U Americi je blisko surađivao s istaknutim redateljima kao što su Steven Spielberg, Ridley Scott i ostali. U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i promociji hrvatskog filma u svijetu. Predavač je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na odjelu produkcije. Zbog svoje izuzetne stručnosti, ali i židovskog podrijetla i iskustva u najzloglasnijim nacističkim logorima, pokazuje veliko zanimanje i poznavanje židovskog filma te se kao volonter angažirao na zagrebačkom Festivalu židovskog filma u svojstvu predsjednika Festivala. Svoje djelovanje predsjednika Festivala proširuje i predavanjima na temu holokausta koja drži učenicima i studentima diljem Hrvatske.

O PREDAVANJU
Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatoga životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Kako bi društvo (a posebno mlade generacije) znalo o holokaustu i toj tragičnoj povijesti iz ljudske prošlosti, treba mu to znati i reći. Upravo kako bi podučio današnju djecu o strahotama koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, Branko Lustig neumorno progovara o svojim iskustvima iz logora, strahotama koje se nikada ne bi smjele ponoviti. Učenje i prisjećanje ne smiju prestati. Upravo ona moraju biti upozorenje budućim generacijama jer je to jedini način kako pomoći sprečavanju ponavljanja zločina. Poruka je to predavanja Branka Lustiga.

O FILMU
Run Boy Run
Njemačka/Francuska, 2013., r. Pepe Danquart, 102 min

Run Boy Run istinita je priča o osmogodišnjem Jureku koji bježi iz varšavskog geta te uspijeva preživjeti u šumi prerušavajući se u poljsko siroče. Putem susreće ljude koji bi ga izdali za nagradu ili ga pokušavaju ubiti, ali i one koji bi riskirali sve da mu pomognu. Jurekova snalažljivost nalazi se na ultimativnom testu kada mu se dogodi nesreća koja ga oskaćuje, ali on se bori protiv svih izgleda. Na kraju Rusi dospijevaju na njegovo područje, a Jurek pronalazi i obitelj s kojom može ostati. Ali opet je prevaren, a mladić iz židovskog sirotišta se svim silama trudi vratiti Jureka njegovim ljudima i vjeri. Kada se Jurek vrati svom rodnom gradu i napuštenom domu, saznajemo da mu je podršku cijelo vrijeme davao unutarnji glas, glas njegovog oca koji će Jureku pomoći odabrati i između njegovog starog i novog identiteta.

Predavanje Mirka Ilića pod nazivom “Simboli mržnje” je je po rasporedu je 08.02.2015. godine u 11:00 sati.

Program je namijenjen učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima.

Program se sastoji od:

Predavanja gospodina Ilića pod nazivom “Simboli mržnje” te diskusije s publikom.

Pozivamo vas da budete dijelom ovog iznimnog predavanja te da sudjelovanjem u diskusiji pomognete u širenju tolerancije i prihvaćanja različitosti. Ulaz je slobodan.

O PREDAVAČU
Predavanje-Ilic

Mirko Ilić je grafički dizajner, ilustrator i predavač. 1995. godine osniva Mirko Ilić Corp u New Yorku, studio specijaliziran za grafički dizajn, 3D animaciju i ilustraciju. Prije dolaska u SAD, Mirko Ilić bio je kreativni direktor brojnih plakata, ovitaka i knjiga u Europi. 1991. godine bio je kreativni direktor međunarodnog izdanja magazina Time te je postao kreativnim direktorom njujorškog Times Op-Ed časopisa 1992. godine. S gosp. Miltonom Glaserom, Mirko poučava napredni dizajn na Sveučilištu Cooper Union, a trenutno predaje i na School of Visual Arts u New Yorku. Autor je brojnih publikacija i stručnih knjiga. Posljednje tri godine drži predavanja na temu simbola mržnje u regiji.

O PREDAVANJU

Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje “Simboli mržnje” tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Ovim predavanjem Mirko Ilić gostovao je u Zagrebu (na stručnom predavanju), Sarajevu te Beogradu